W dniach 06.02.2025 r. i 13.02.2025 r. uczniowie z klas III XXIX LO wzięli udział w unikatowym projekcie edukacyjnym pt. "Od pracownika do kierownika, czyli poznajemy warunki zatrudnienia i ścieżkę awansu zawodowego w restauracjach szybkiej obsługi", który połączony był z konkursem graficzno-plastycznym pt. "Wizualna sylwetka pracownika McDonalds". Współorganizatorem przedsięwzięcia była Restauracja McDonalds w Łodzi przy ul. Rzgowskiej 211. Jest to jedna z 17 restauracji łódzkiego przedsiębiorcy, franczyzobiorcy McDonlads Pana Dariusza Krasonia. Zajęcia z młodzieżą poprowadził zespół kadry menedżerskiej tj. - kierownik restauracji, koordynator ds. marketingu i zarządzania zasobami ludzkimi oraz koordynator operacyjny. Uczniowie w czasie spotkania mieli doskonałą okazję utrwalić i poszerzyć wiedzę zdobytą na zajęciach przedsiębiorczości z zakresu zatrudniania i zarządzania zespołem. Ponadto podejmowane były zagadnienia z zakresu badań lekarskich, szkoleń BHP czy praw pracowniczych w tym osób młodocianych. Uczniowie poznali profil pracownika firmy, jego kompetencje twarde i miękkie na danym stanowisku oraz możliwości awansu zawodowego. Organizatorki projektu przekazały uczniom sporo rozwiązań praktycznych z zakresu zarządzania zasobami ludzkimi, które dotyczyły m.in. delegowania zadań, kierowania zespołem, rozwiązywania konfliktów czy organizacji pracy własnej. Zajęcia poprowadzono metodą burzy mózgów i case study. Prowadzące zadawały pytania, stosowały zagadki, zachęcały młodzież do wspólnej dyskusji. Oczywiście uczniowie Bytnarówki spisali się wzorowo i pytań z ich strony było bardzo dużo. Ważną kwestią dla właściciela firmy jest integracja zespołu i budowanie rodzinnej atmosfery wśród pracowników. Poza wspólnymi imprezami okolicznościowymi organizuje on wycieczki polskie i zagraniczne oraz ciekawe wyjazdy np. na grzybobranie. Na zakończenie spotkania uczniowie pracowali w grupach - mieli do rozwiązania krzyżówkę tematyczną. Atmosfera pracy w czasie projektu była bardzo przyjemna, merytoryczność organizatorek przenikała się z ich poczuciem humoru, co z kolei uruchamiało u młodzieży pokłady otwartości i ciekawości. Miłym akcentem na zakończenie warsztatów było wręczenie każdemu uczestnikowi projektu firmowego gadżetu. Po części warsztatowej przyszedł czas na pracę własną, czyli stworzenie sylwetki pracownika restauracji metodą plastyczno-graficzną. Był to czas przelania swoich myśli i wyobrażeń o pracowniku McDonalds na papier czy edytor.
Po długich i trudnych naradach Kadra McDonalds wyłoniła "Zwycięską Trójkę".
Oto wyniki:
I miejsce – Wiktoria Kaczmarska kl. 3a
II miejsce – Noah O'Neil kl. 3d
III miejsce – Nikodem Kamiński kl. 3a
Serdecznie gratulujemy wszystkim uczniom pomysłowości, kreatywności i zdolności artystycznych. W niedługim czasie prace uczestników projektu będzie można podziwiać podczas wernisażu w szkole.